Riihi

Riihi on rakennus jossa ennen kuivattiin pellolta niitetty vilja. Museon riihi on niinsanottu itäsuomalainen yksihuoneinen riihi. Riihi lämmitettiin kivisen kiukaan avulla. Viljan jyvät kuivuivat kuumassa ilmassa ja savussa. Riihessä oli puisia parsia joille viljalyhteet aseteltiin kuivumaan tähkäpää ylöspäin. Lämmitys oli tarkkaa työtä, jotta tuli ei päässyt karkaamaan. Lämmitysaika riippui lyhteiden kosteusasteesta ja kesti 1-5 päivää. Aluksi riiheä lämmitettiin niin, että lyhteiden tyvet alkoivat hikoilla vesiherneitä. Sen jälkeen alettiin avaamaan riihen luukkua ja pitämään ovea raollaan.

Kiukaan tulipesässä poltettiin isoja pitkään palavia halkoja ja riihen yläosa täyttyi savusta. Lämmittäjän tuli varoa, ettei kiuas alkanut kipinöidä tai etteivät jyvät riihtyneet itämättömiksi. Jokaisesta sadosta piti saada siemeneksi kelpaavaa viljaa seuraavan vuoden tarpeisiin.

Kuivauksen jälkeen lyhteet tiputettiin parsilta riihen lattialle ja jyvien irrottaminen tehtiin samassa kuumassa ja pölyisessä tilassa. Jyvien irrottamiseen käytettiin puista varstaa, jolla lyötiin vierekkäin pinoihin aseteltuja viljankorsia. Puimisen jälkeen lattialle jääneet viljan eri osat koottiin omiksi kasoiksi ja vilja siivilöitiin seulalla. Seuraavaksi viskaajaksi kutsuttu tekijä alkoi heittää viskaimella, lyhyt vartisella puulapiolla, jyviä kohti riihen nurkkaa. Viskaus lajitteli jyvät paremmiksi ja huonommiksi jyvien painon mukaan. Seuraavaksi viskattu vilja vielä “puitiin akanoista” eli hypytettiin pohtimessa.

Tekniikan kehitys muutti viljan puinnin 1900-luvun alkupuoliskolla. Keksittiin puimakone, joka oli ensin käsin pyöritettävä malli, myöhemmin hevoskäyttöinen ja lopulta konekäyttöinen. Museon riihessä on kaksi käsin pyöritettävää puimakonetta.

Kotiseutumuseon riihi on peräisin Suomussalmen Kiannankylän Ylä-Röntylästä. Riihi hankittiin museolle vuonna 1977 Yrjö Manniselta. Kotiseutumuseon riihessä on näköisversio viljan kuivaukseen käytetystä kivisestä kiukaasta.

Lähteet: Toivo Vuorela. Suomalainen kansankulttuuri, 1975
http://www.museo24.fi/?action%5B%5D=INavigation::viewArticle(10788)
http://www.helsinki.fi/kansatiede/histmaatalous/peltoviljely/riihi.htm
riihi_pieni1
Viljan puintia ja lajittelua koneella Kaltulassa. Kuva: Aino Oksanen, 1927, museovirasto