Vilja-aitta

Vilja-kasvit kulkeutuivat Suomeen muualta, iäkkäämpiä käytettyjä viljoja täällä ovat ohra ja rukii, eli ruis. Kauraa viljeltiin vähemmän 1800-luvulle asti kuin ohraa ja ruista. Viljat puitiin niittämisen jälkeen erilaisin menetelmin riihessä ja varastoitiin aitassa. Isompien talojen pihoissa oli useita erilaisia aitta rakennuksia eri käyttötarkoitusta varten. Vilja-aitta oli tärkeä rakennus, koska sen sisältö oli entisajan rahakirstu

Museon vilja-aitassa on vilja-laari, jossa viljaa säilytettiin. Viljan määrä saatiin selville erilaisten vakkojen avulla. Ennen rahatalouden yleistymistä viljalla maksettiin myös veroja, joten mittaaminen oli tärkeä osa viljan käyttöä. Vilja-aitta rakennettiin tiiviiksi, jotta eläimet eivät päässeet syömään varastoitua ruokaa. Lisäksi rakennuksen alapohjan tuli olla ilmava, jotta vilja ei päässyt pilaantumaan varastoinnin aikana.

Lähde: Toivo Vuorela, Suomalainen kansankulttuuri, 1975